В предишния, кратко просъществувал парламент, емоционален на границата  на истерията,

...
В предишния, кратко просъществувал парламент, емоционален на границата  на истерията,
Коментари Харесай

Димитър Димитров: Бяха създадени условия за масово гласуване, но нямаше такава нагласа

В предходния, малко просъществувал парламент, прочувствен на границата  на нервността, бяха направени изборни правила, които „ да бъдат минимум комфортни за ГЕРБ “, сподели в изявление за БНР Димитър Димитров от Централната изборна комисия. Според него това е било постигнато  както с машините за гласоподаване, „ по този начин и с аналоговите дейности на вътрешния министър “. 
Това е друг цивилизационен модел. Някои гласоподаватели бяха и съзнателно плашени, посочи той, визирайки дейности на Министерство на вътрешните работи, които дефинира като прям и открит напън за негласуване.
Те по този начин и дадоха отговор – не гласоподаваха . “

Освен летния сезон, Димитър Димитров открои и отсъствието на пълностоен регион „ Чужбина “ като една от предпоставките за по-ниската изборна интензивност зад граница.

Бяха основани механически условия – машините, за всеобщо гласоподаване, само че нямаше такава настройка измежду гласоподавателите “, заключи той.

Според Димитров един от изводите от резултатите в чужбина е, че не е задоволително единствено да се основат условия, само че би трябвало да се насочат и послания, както и да се предложат решения, които да разсънят гласоподавателите да поддържат една или друга идея.

„ Това като цяло  отсъстваше в целия избирателен развой . “
Проблемът в изборната нощ с протоколите от чужбина е учредителен и административен – в доста къс интервал от почти 9 вечерта българско време до 1 след среднощ би трябвало да се обработят голямо количество протоколи, разясни Димитър Димитров.
Секциите в чужбина бяха доста повече от тези на предходния избор, напомни той и посочи, че всеки документ, който идва от такава секция, било то квитанция или протокол, би трябвало да се обработи от най-малко двама членове на ЦИК .

„ Напрежението е голямо, тъй като просто няма време. От друга страна членовете на секционните комисии чакат да получат удостоверение на изпратения резултат и изпратените документи, с цел да могат да приключат активността си. Това, за жалост, не се случва. “

Мария Методиева от Ница описа в предаването „ Хоризонт до обед “, че комисията, в която тя е взела участие, е получила въпросното удостоверение към 3 часа през нощта, когато залата, в която са се помещавали, от дълго време към този момент е била затворена. Според Методиева е ненормално 15 души в ЦИК да се занимават с документите на всички комисии зад граница .

Гласувалите на сегашните избори в чужбина са към 10 хиляди по-малко от тези през април.

„ Има повишаване единствено в гласоподаването в Турция, само че то няма нищо общо с трагичните предсказания . В Турция са дали своят вот към 7 хиляди души повече. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР